Bearnaisesås

Har du testat att göra egen bearnaisesås och kört med vattenbad och elvisp för att lyckas, men ändå aldrig blivit riktigt nöjd med resultatet eller tyckt att det inte varit mödan värt?

Exakt så var det för mig länge, ända tills jag kom på hur man gjorde. Jag har inte misslyckats en enda gång efter det. Nu tycker jag att denna sås verkligen är busenkel. Följ mina instruktioner så är det svårt att misslyckas.

bearnaisesås
Hemmagjord bearnaisesås.

Du behöver till 4 personer:

  • 1 schalottenlök
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk torkad dragon
  • 200 g smör
  • 4 st äggulor
  • 1/2 tesked vitpeppar/cayennepeppar
  • Några stänk tabasco
  • Salt

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken. Lägg den i en sauteuse (såskastrull), men vanlig kastrull fungerar också. Tillsätt vinäger, vatten och dragon. Låt koka ned till det nästan inte är någon vätska kvar. Löken ska vara fuktig.  Under tiden smälter du smör i en annan kastrull, gärna en mindre kastrull med pip som du kan hälla ifrån. När smöret har smält ställer du kastrullen ifrån plattan.

Häll i äggulorna över den fuktiga löken och börja vispa med en vanlig ballongvisp för hand. Ha gärna kastrullen kvar på plattan på relativt låg värme. Värmen gör att äggulan tjocknar lättare. Börjar gulan koagulera så dra bara kastrullen ifrån plattan. Fortsätt vispa tills du har fått en tjock och krämig konsistens. När du är nöjd med konsistensen drar du ifrån kastrullen från plattan. Nu häller du i smöret i en stråle ner i äggblandningen. Du behöver inte vispa som en dåre, det är bara att ta det lugnt. Det finns ingen risk att såsen skär sig så länge du inte har kastrullen över en varm platta. När du hällt i allt smör har du fått en perfekt konsistens. Nu är det dags att smaksätta. Jag brukar krydda med lite vitpeppar eller cayennepeppar, några stänk tabasco och salt. Man kan även tillsätta lite färsk dragon och persilja på slutet. Lycka till med denna klassiska sås!

Publicerad av Rebecca Salomon

Denna blogg innehåller recensioner av olika typer av produkter som jag testar, allt från kosttillskott, mat och skönhetsprodukter. Här kan du även ta del av recept som jag tar fram, både matlagning men framförallt bakning som är en stor passion. Alla recepten är naturligt glutenfria. Bloggen kommer också att handla om mig, en mamma till två underbara barn och mitt liv på Resarö med min familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: