Chocor – Hälsosam kallpressad choklad

Hälsochoklad

Ni har säkert hört att choklad är nyttigt. Och det är sant! Den råa kakaobönan har stora hälsoeffekter eftersom den är fullspäckad av flavanoler, en antioxidant även kallad epikatechiner.

Vad är flavanoler för något och vad är det bra för?
Det är en viktig och kraftfull antioxidant som enligt vetenskapliga studier bland annat minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Den ska även dämpa inflammationer, vara bra för huden, motverka diabetes, få dig att prestera bättre vid träning, hjälpa till att hålla vikten samt behålla hjärnans minne mer skärpt. Den sägs även stimulera bildandet av naturligt välbefinnande hormoner så att vi slappnar av och glömmer våra smärtor och känner oss tillfreds.

Som synd är så förstörs flavanolerna när traditionell choklad framställs eftersom kakaobönorna alkaliseras, fermenteras och rostas. Denna behandling förstör och minskar flavonolerna. Så vanlig choklad som finns i handeln är dessvärre inte speciellt nyttig då flavanolernas mängd är såpass liten samt att chokladen ofta innehåller raffinerat socker och hög fetthalt.

Även så kallad ”rå choklad” och ”rå kakao” fermenteras och soltorkas – två behandlingar som minskar och förstör de hälsosamma flavanolerna/epikatechinerna.

Hälsochoklad
Hälsosam choklad från märket Chocor.

Finns det framställd choklad där flavanolerna är bevarade?
Svaret är ja! Chokladen Chocor har genom en unik kallpressningsmetod lyckats bevara ca 80 % av flavanolerna. Detta gör att Chocor innehåller hela 2000 mg flavanoler per 100 g, vilket är ca 15 gånger mer än ”vanlig” 70% mörk choklad. En enorm skillnad!

Hälsochoklad
Gott till kaffet!

Du behöver endast äta 10 g/dag av denna choklad för att få i dig 200 mg flavanoler vilket är den mängd du behöver äta per dag för att bibehålla ett normalt blodflöde och stödja hjärt- och kärlsystemet. 200 mg kakao flavanoler är den mängd som krävs för att möta EFSA:s krav på godkända hälsopåståenden. Läs mer här.

10 gram är väldigt lite, endast ca 10 små kulor och i kaloriväg blir det endast 54 kcal. Det fina är att du är nöjd med att äta endast 10 g. Mitt sötsug har blivit mycket mindre sedan jag började äta denna choklad.

Chocor - hälsochoklad
10 g (ca 10 st kulor) om dagen bibehåller ett normalt blodflöde och stödjer hjärt- och kärlsystemet.

Chokladen smakar precis som vanlig mörk choklad, om inte bättre. Något som var lite förvånande är att båda mina barn gillar chokladen trots att den är mörk och lite bitter i smaken så som mörk choklad är. Tror att det är storleken på de små kulorna som gör att de gillar den. Så nu fortsättningsvis vet jag vad de ska få som lördagsgodis.

Chokladen finns att köpa på chocor.se

Publicerad av Rebecca Salomon

Denna blogg innehåller recensioner av olika typer av produkter som jag testar, allt från kosttillskott, mat och skönhetsprodukter. Här kan du även ta del av recept som jag tar fram, både matlagning men framförallt bakning som är en stor passion. Alla recepten är naturligt glutenfria. Bloggen kommer också att handla om mig, en mamma till två underbara barn och mitt liv på Resarö med min familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: