Glutenfri kost

Sedan ett och ett halvt år tillbaka äter jag endast glutenfritt. Glutenfri kost har fått mig att må mycket bättre. Hälsofördelarna var mest tydliga i början. Anledningen till att jag började att äta glutenfritt var att jag såg en kvinna på nyhetsmorgon som berättade om besvär som trötthet, järnbrist och utmattning som inte blev bättre trots flertalet besök hos läkaren. Det var när hon var i Polen som om uppsökte en läkare som ganska fort misstänkte att hon var glutenintolerant eller glutenkänslig, Hon blev undersökt och det konstaterades att hon var just det. Efter att hon ändrade kosten försvann dessa symtom.

Vid denna tidpunkt, för ett och ett halvt år sedan så hade jag vid några tillfällen känt mig totalt orkeslös. Misstänkte järnbrist vid dessa tillfällen och blev faktiskt bättre när jag tog Niferex (som för övrigt är det bästa järntillskottet). Men varför hade jag järnbrist? Det var en fråga jag ställde mig. Kanske var det för att jag åt mindre rött kött eller kunde det vara på grund av allt bröd och all pasta jag åt? Jag hade även haft stora besvär med ett eksem som jag fått på handen några månader efter att jag fick min dotter Amelie. Jag provade alla sorters krämer men inget fick bort det. Mina händer var dessutom väldigt torra och såg ut att vara minst tio år äldre ut än min egen ålder. Jag kände stor noja över det och att ingenting hjälpte. Tänkte då och då på kvinnan som pratade på Nyhetsmorgon eller om det var med Malou och så tänkte jag, varför inte prova att utesluta allt gluten och se vad som händer. Jag testar i en månad och händer inget så återgår jag till min vanliga kost.

Efter två veckor hade mitt eksem försvunnit från min hand. Jag var överväldigad över detta. Dessutom kände jag mig mycket bättre. Min värk som jag hade i axlarna började släppa och huvudvärken som jag hade minst en gång i veckan och nästan alltid efter att jag hade druckit ett glas vin, var som bortblåst. Efter en längre tid utan gluten kände jag ingen värk i axlarna alls. Jag har flera gånger i veckan tjatat på Dan om att massera mig. Men nu hade jag inte bett honom alls. Och om jag funderar så har jag inte bett honom att massera mig speciellt många gånger de senaste ett och ett halvt åren.

Nu kan jag dock erkänna att jag då och då har huvudvärk och att ibland värker mina axlar, men inte alls som det gjorde när jag åt gluten. Jag tror att kroppen nu har vant sig vid glutenfri kost att det nu är ett standardläge – jag känner inte av några drastiska fördelar längre i o m att kroppen nu har gjort sig av med det ”giftet”. Så nu reagerar kroppen på andra ”gifter” som jag får i mig hela tiden. Processat socker och mejeriprodukter tror jag kan vara orsaken. Skulle vilja prova att utesluta även dessa livsmedel, men det är ett större steg att ta. Få se när jag samlar på mig kraft att göra det.

Publicerad av Rebecca Salomon

Denna blogg innehåller recensioner av olika typer av produkter som jag testar, allt från kosttillskott, mat och skönhetsprodukter. Här kan du även ta del av recept som jag tar fram, både matlagning men framförallt bakning som är en stor passion. Alla recepten är naturligt glutenfria. Bloggen kommer också att handla om mig, en mamma till två underbara barn och mitt liv på Resarö med min familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: